Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Hardloopsters kijkt op app

Hoe accuraat zijn hardloop apps?

1024 683 Chris Hagens

Misschien ken je het wel: samen hardlopen, beiden de favoriete hardloop app aan en na afloop blijk je een stuk langzamer te hebben gelopen, terwijl je toch echt dezelfde route hebt afgelegd in dezelfde tijd.

Waar komt dit door? Moet ik een nieuwe app installeren?

De app maakt niet het verschil. Alle apps houden jouw vooruitgang in principe op dezelfde manier bij, ze maken gebruik van de GPS-functionaliteit van het apparaat waarop ze zijn geïnstalleerd, ze leggen jouw huidige locatie vast op gezette tijden en bereken dan de afstand tussen deze en de vorige locatie en voegen dat toe aan de totaal gelopen afstand.

Sommige apps zijn iets meer geoptimaliseerd dan anderen (dat wil meestal zeggen dat ze vaker metingen doen) , maar een groter probleem is het GPS signaal of de ontvanger daarvan, waarbij zelfs de meest optimale applicatie nog steeds onnauwkeurige resultaten geeft.

Ondanks het gebruik van allerlei andere technologieen naast GPS, kan de locatie van een telefoon, smart watch of andere tracking device niet exacter bepaald worden dan met een afwijking van 5-10 meter.

Dit zorgt er uiteindelijk voor dat harloop apps, vaak een zigzaggende route meten, waarbij rechte stukken een overschatting geven, maar een ‘blokje om’ juist een onderschatting, omdat daar stukken worden afgesneden.

Er wordt continue ontwikkelt om de locatie bepalingen nauwkeurig te maken en nieuwere telefoons hebben vaak ook nauwkeurigere resultaten, door vermindering van GPS interferentie, inzet van andere sensoren (accelerometers, gyroscopes, magnetometers, pedometers) en verbeterde software.

Uit onderzoek is gebleken dat de afwijking meestal onder de 6.2% ligt. Dit percentage is over het algemeen te verminderen door de interferentie van het GPS signaal te beperken. Dit kan door niet in de buurt van hoge gebouwen (flats en wolkenkrabbers) en niet door met bomen beschutte gebieden te lopen, maar of dat het waard is? Dat is aan jou natuurlijk.

 

 

Deel dit artikel:

Laat een reactie achter

Jouw e-mail wordt niet gepubliceerd.