Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Training

Coole tips voor hardlopen in de warmte

848 565 Rob Veer

Eigenlijk weet je het: het is deze dagen te warm om te trainen. Zeker overdag. Maar ondanks de warmte trek je toch je schoenen aan. Op je hardloopschema staat immers een training vermeld voor vandaag. Een pittige intervaltraining, want je doel is ambitieus en de wedstrijd komt met de dag dichterbij. De eerste 10 minuten…

Lees meer
hardlopen en herstel

Herstellen is belangrijk

1024 576 RunningFacts

Herstellen van een training of een wedstrijd, dat is super belangrijk. Hiervoor kan je gebruik maken van het nemen van de nodige rust, het ondergaan van bijvoorbeeld een massage, het doen van hersteltrainingen en het nemen van de juiste voeding. In onderstaande infographic laten we onze experts hierover aan het woord! Echter je kan ze…

Lees meer

Trainingsopbouw, de basis

848 565 Rob Veer

Het opstellen van een trainingsplan voor een atleet ten behoeve van zijn trainingsopbouw begint met enkele eenvoudige, doch fundamentele vragen. Vragen De eerste vraag: Wat wil je bereiken? En de tweede: Wanneer wil je dat bereiken? De antwoorden zijn bij verschillende hardlopers zeer uiteenlopend. Zo zal de een willen starten (en finishen) in de 5…

Lees meer
hardlopen bij warm weer

Lopen bij warm weer

1024 576 Gunilla Boomsma

Als je gaat hardlopen bij warm weer is het verstandig om dit niet midden op de dag in de volle zon te doen i.v.m. de extreme hitte. Ga het liefst in de ochtend of in de avond om de ergste hitte (zon) te vermijden. Voldoende drinken is erg belangrijk bij lopen in warm weer. Onderstaande…

Lees meer
Hardloopster spierversterkende oefeningen

Doe spierversterkende oefeningen

1024 683 Casper Dirks

Als hardloper is het belangrijk om naast je looptraining ook spierversterkende oefeningen te doen. Vooral als je net begint met hardlopen is het handig om je je been- en rompspieren voldoende en extra te versterken. Op deze manier raak je minder snel geblesseerd. Tevens is het een leuke variatie op de looptrainingen die je al…

Lees meer
Hardlopen slapen als herstel

Slapen, anders raak je geblesseerd!

809 592 Rob Veer

Je wist misschien nog niet dat nachtrust ook van invloed is op het risico op een blessure. Als je minder dan 8 uur per nacht slaapt dan loop je ruim anderhalf keer zoveel kans op een blessure dan sporters die langer dan 8 uur slapen. Uit onderzoek is ook duidelijk geworden dat mensen die minder…

Lees meer

Rekken

849 566 Casper Dirks

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt steeds vaker dat rekken niet helpt bij het voorkomen van blessures (Thancker SB et al., 2004; Pereles et al., 2010). We weten ook dat rekken je spieren niet structureel langer maken. Te lang (maximaal) rekken lijkt zelfs schade opleveren, er zijn namelijk aanwijzingen dat door te lange maximale uitrekking de spier…

Lees meer
hardlopen naar vermogen

Hardlopen naar vermogen

1024 824 RunningFacts

In het artikel “Hardlopen kost energie” hebben we het gehad over het basisbegrip Energie. Energie kun je vergelijken met een brandstoftank. Het zegt iets over hoe lang je het kunt volhouden. Het begrip Vermogen is hier onlosmakelijk aan verbonden. Hoe hard je kunt hardlopen hangt samen met het vermogen van je menselijke motor. Je kunt…

Lees meer

Hoe bepaal je je eigen anaeroob drempel vermogen?

1024 683 RunningFacts

De Functional Treshold Power (FTP), in het Nederlands Anaeroob Drempel Vermogen (ADV), en Energy Cost of Running (ECOR), het specifiek energieverbruik in kJ/kg/km zijn de twee belangrijkste parameters voor het bepalen van je hardloopvermogen en geleverde prestatie. De combinatie van de twee helpt bij het optimaliseren van de training. Dat kan in real time en…

Lees meer
hardlopen kost energie

Hardlopen kost energie

812 1024 RunningFacts

Hardlopen geeft niet alleen energie, het kost ook energie. Met hardloopvermogensmeters krijgen we veel extra informatie over onze hardloopprestaties. Dat helpt om de training te verbeteren en in wedstrijden alles eruit te halen wat erin zit. Na afloop kan dat helpen bij de evaluatie of we het goed gedaan hebben. Je hoeft geen natuurkundige te…

Lees meer