Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

beginnende hardloper

Vijf tips voor beginnende hardlopers

1024 768 Rob Veer

1. Richt je op de basis
Concentreer je op hoofdzaken en verlies je niet in details. Zo kun je bijvoorbeeld beter je dagelijkse eetgewoonten optimaliseren dan dat je je heil in allerlei voedingssupplementen zoekt. Besef het grote belang van voldoende slaap voor een goed herstel. Wees je bewust van het holistische karakter van sportbeoefening en de grote invloed die mentale stress (van bijv. sterfgeval, echtscheiding, verhuizing) heeft op de prestatie en het herstel. Probeer je ook buiten de trainingen om een sportieve lifestyle aan te meten. Bedenk dat hetgeen je gedurende die overige 22-23 uur van het etmaal doet ook invloed heeft.

2. Wees behoedzaam met techniek
Naarmate je meer en langer traint zal je lichaam, mits het trainingsaanbod gevarieerd en de opbouw goed gedoseerd is, zoeken naar de meest efficiënte manier om te bewegen. Dit zorgt dat je sneller zult gaan lopen. Je loop ook sneller als je de paslengte vergroot. Dat lukt alleen als je sterker wordt. Overweeg daarom krachtoefeningen in je trainingsplan op te nemen. Veel lopen in heuvelachtige omgevingen maakt je eveneens sterker. Als je meer kilometers in de benen hebt en je wordt sterker dan zul je merken dat je ‘als vanzelf’ soepeler en efficiënter gaat lopen.
Techniektraining krijgt al snel het karakter van ‘kunstjes leren’. Het is erg lastig om een beweging van een oefening te integreren in de loopbeweging. Techniektraining is zeker niet onzinnig, maar ga er pas tijd in stoppen als je ervan overtuigd bent dat je dankzij een aanpassing van je looptechniek minder blessurerisico loopt en/of sneller wordt. Ga er dan niet in je eentje aan sleutelen, maar doe het onder toeziend oog van iemand die er goede kijk op heeft, bijvoorbeeld een trainer of een fysiotherapeut.

3. Ga soepel om met je schema
Wordt geen slaaf van je schema. Doe geen training met als enige reden dat die op je schema staat, ook al heeft de opsteller van je schema er nog zo goed over nagedacht. Niemand kan voorzien hoe jouw lichaam er op een bepaald moment voorstaat. Op dat gebied is niet de trainer, maar ben jij de deskundige. Je moet daarom altijd overwegen of een bepaalde training als vermeld gedaan kan worden, of dat het er programma voor die dag aanpassing behoeft. Je schema is niet het doel, maar het middel. Verdiep je in de basis van de trainingsleer, zodat je begrijpt wat de bedoeling van een training is en op welke manier je die eventueel zou kunnen aanpassen voor een optimaal trainingseffect.

4. Heb geduld
Ga niet voor het snelle succes maar kies voor geleidelijke groei. Denk in maanden en in jaren, niet in dagen of weken. Bedenk wat er voor nodig is om je doel te bereiken en kijk daarbij niet alleen naar het uithoudingsvermogen. Verlies andere zaken die er toe doen niet uit het oog: ook op het gebied van kracht, snelheid, coördinatie, lenigheid en het mentale vlak zul je stappen moeten maken. Maak een lange termijnplan en kies tussen nu en je grote doel een aantal subdoelen die richting geven aan de invulling van je trainingen. Zorg dat je plezier houdt in hetgeen je doet; wat niet betekent dat je altijd maar binnen de comfortzone moet blijven!

5. Zoek een coach
Je kunt natuurlijk alles in je eentje uitvogelen. Op het internet zijn schema’s in overvloed te vinden en op Youtube barst het van de filmpjes met oefeningen en goedbedoelde adviezen en tips. Er zullen toch onvermijdelijk vragen boven komen: is dit wel het juiste schema voor mij, ga ik niet te hard of te langzaam, hoe pas ik het schema aan in geval van een blessure, ziekte, vakantie, veranderende plannen. Hoe ga ik verder als ik mijn doel heb bereikt? Bij een trainer / coach kun je je vragen kwijt; hij of zij kan je een spiegel voorhouden; je helpen een verstandige planning te maken; je behoeden voor fouten die anderen al hebben gemaakt; helpen bij de omgang met blessures en tegenslag en zorgen dat je eruit haalt wat er in zit. Zoek een coach die bij je past en waar je je goed bij voelt. Iemand die je wanneer nodig afremt, een schouderklop geeft en een stimulerend zetje in de rug. Hoe hoger je ambities, des te groter de eisen die je aan een coach mag en moet stellen. En ja, dat kan ook een online-coach zijn!

Deel dit artikel:
Auteur

Rob Veer

Op 16-jarige leeftijd gaf Rob zijn eerste training en sindsdien heeft hij de smaak van trainen en coachen te pakken. In 2002 besloot hij om van het begeleiden van hardlopers en triatleten zijn beroep te maken. De laatste jaren combineer hij het met freelance werk voor onder andere het hardloopmagazine ‘Runner’s World’ en de Atletiekunie.

Alle artikelen van: Rob Veer

Laat een reactie achter

Jouw e-mail wordt niet gepubliceerd.