Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

beginnende hardloper

Ga inlopen als onderdeel van de warming-up

1024 768 Casper Dirks
Start van de warming-up: inlopen

Wanneer je net start met hardlopen begin je als warming-up eerst met stevig wandelen en korte stukjes hardlopen (bijv. van lantaarnpaal naar lantaarnpaal). Dit noemen we inlopen. Het is belangrijk dat je echt rustig aan begint. Aangezien je lichaam nog koud is moet je zorgen dat je lichaam langzaam warm wordt. Wanneer je je koude spieren te veel belast loop je namelijk kans op een hardloopblessure. Ook zal het verschil met het uiteindelijke hoofdprogramma dan qua tempo niet heel groot zijn en dit gaat ten koste van het trainingseffect.

Hardlopen tijdens warming-up

Wanneer je meer getraind bent begin je je training met rustig hardlopen om warm te worden. Je tempo ligt ook dan nog steeds een stuk lager dan tijdens je hoofdprogramma.

In de hardloopschema’s van RunningFacts zit vaak het inlopen in eerste instantie verwerkt in het totale schema. Later, wanneer je meer interval gaat doen wordt het onderscheid duidelijker.

Wanneer je alleen een duurloop doet volstaat vaak dat je niet te hard begint met lopen, handig omdat je spieren nog niet warm zijn en ook prettig wanneer je in het Henin niet meteen te veel hebt gegeven, zodat je in het tweede deel van je duurloop nog wat over hebt. Hierdoor loop je comfortabeler en zal je zien dat je meer plezier hebt.

Deel dit artikel:
Auteur

Casper Dirks

Casper loopt al meer dan 30 jaar hard en is in het verleden diverse keren Nederlands (jeugd) kampioen geweest (800m en 1.500m) en Wereldkampioen bij de Masters (1.500m). Daarnaast is hij als bewegingswetenschapper al bijna 20 jaar professioneel actief binnen de sport- en hardloopwereld.

Alle artikelen van: Casper Dirks

Laat een reactie achter

Jouw e-mail wordt niet gepubliceerd.