Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Hardlopen warming up

Voorkom een hardloopblessure

849 566 Casper Dirks
Het ontstaan van een hardloopblessure

Veel blessures ontstaan bij hardlopen door overbelasting van knieën, scheenbenen, achillespees en voeten. Doordat de loopbeweging steeds wordt herhaald, waarbij er telkens wordt afgezet en geland op de grond, kunnen heel geleidelijk blessures ontstaan. Daarnaast zijn er ook veel acute hardloopblessures. De meeste voorkomende hardloopblessure is de enkelblessure. Het goede nieuws is dat je je enkel goed kan trainen en sterker maken, zodat je deze blessure voorkomen.

Hardloopblessures herkennen

Langzaam ontstaande blessures genezen helaas vaak ook langzaam. Het is belangrijk om zo’n blessure te voorkomen. Wees daarom alert op de eerste signalen van overbelasting. Deze herken je bijvoorbeeld in de ochtend aan een stijve pees of spier. Of een pijn die zeurt na een zware training, en die erger wordt als je op de pees drukt.
Erg belangrijk is dan dat je niet door deze pijn of stijfheid heen loopt. Het kan zijn dat de pijn wegtrekt na de warming-up, maar na de cooling-down kan het dan weer terugkomen – alleen dan erger. Als je doorgaan kan de pijn zo erg worden, dat je niet meer (goed) kunt lopen. Het enige wat je dan kan doen is de blessure behandelen, vaak kan je dan even niet meer hardlopen en de kans op een blessure daarna is ook groter. Probeer dus altijd blessures te voorkomen. Hieronder volgen nog een aantal tips:

Tips om hardloopblessures te voorkomen:

• Een goede opbouw van een training bevat een warming-up met daarin inlopen, lopmakende oefeningen, rekoefeningen en loopscholing. Ter afsluiting van de training altijd uitlopen en licht rekken als cooling-down.

• Doe een fitheidscheck als je met de training begint.

• Als je een trainer hebt, stel deze op de hoogte van je eventuele klachten en/of pijntjes.

• Wees zelf ook alert op pijntjes, en loop er niet meer door. Ook als je een doel voor ogen hebt, kan je beter iets gas terug nemen en heel blijven dan dat je echt moet herstellen / genezen van een blessure. Want dan duurt het behalen van het doel alleen maar langer.

• Train alleen als je fit bent en voldoende hersteld van je vorige training.

• Let op je looptechniek.

• Wanneer je net begint met hardlopen, loop dan in praattempo.

• Luister altijd naar je lichaam.

• Neem voldoende tijd voor herstel.

• Loop in het begin op een veilige, vlakke en – zo mogelijk – zachte ondergrond. Later, wanneer je enkels sterker zijn, kan je meer off the road.

• Draag goede, comfortabele loopschoenen voor de juiste afwikkeling, stabiliteit en voldoende schokdemping. En het belangrijkste is dat ze lekker zitten.

• Draag hardloopkleding die past bij het weer; zorg dat je niet te warm of te koud wordt.

• Loop als je net begint met hardlopen in het begin maximaal twee keer per week hard, later kan je dit verder uitbouwen. Bekijk hier onze hardloopschema’s.

 

Deel dit artikel:
Auteur

Casper Dirks

Casper loopt al meer dan 30 jaar hard en is in het verleden diverse keren Nederlands (jeugd) kampioen geweest (800m en 1.500m) en Wereldkampioen bij de Masters (1.500m). Daarnaast is hij als bewegingswetenschapper al bijna 20 jaar professioneel actief binnen de sport- en hardloopwereld.

Alle artikelen van: Casper Dirks

Laat een reactie achter

Jouw e-mail wordt niet gepubliceerd.