Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Hardloopkleding 3 lagen

Kleding: het drie-lagen-systeem

1024 701 Casper Dirks

Het is ondertussen flink herfst geworden en het weer is een stuk wisselvalliger dan in de (na-) zomer. Wanneer je ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds loopt is het best koud. Hoe kouder het wordt (met evt. neerslag) hoe belangrijker kleding is tijdens het hardlopen. Je spieren en je lichaam moeten niet te koud zijn/worden tijdens het hardlopen, anders kan je blessures krijgen of ziek worden. Het zgn. drie-lagen-systeem (ten behoeve van het bovenlichaam) biedt uitkomst.

Verschillende lagen

Ik zelf gebruik vaak als eerste kledinglaag functionele onderkleding. Deze laag ligt direct op de huid en zorgt ervoor dat transpiratievocht wordt afgevoerd van het lichaam naar de buitenste laag van de kleding. De tweede laag dient om de lichaamswarmte constant te houden bij de koudere weerstypes. Als het goed is zorgt het materiaal van de tweede laag er voor dat overtollige warmte en transpiratievocht wordt afgevoerd naar de buitenste laag. Deze buitenste laag (derde laag) is de beschermend tegen wind, kou en regen. Het betreft hier vaak een functioneel trainingsjack of een shirt met vergelijkbare eigenschappen. Ook deze laag is ervoor om overtollige warmte en transpiratievocht af te voeren. Wanneer de kou mee valt kan je kiezen om 1 van de buitenste lagen niet te gebruiken. Afhankelijk van wind en neerslag kan je kiezen om wel of geen jack aan te doen. Want te warm is ook niet prettig.

Benen

Ondanks dat het natuurlijk een heerlijk vrij gevoel geeft om lekker in je korte broek hard te lopen. Is het met betrekking tot je benen belangrijk dat je niet te lang in je korte broek blijft hardlopen. Zorg ervoor dat je beenspieren snel op temperatuur zijn en blijven, anders is de kans op blessures groot.

Keus

Hopelijk hebben we het drie-lagen-systeem voorlopig nog niet nodig. Maar in de hardloopspeciaalzaak is voldoende keus voor de drie verschillende lagen (prijsklasse, modellen en kleuren) en tevens geven ze graag advies op maat.

Deel dit artikel:
Auteur

Casper Dirks

Casper loopt al meer dan 30 jaar hard en is in het verleden diverse keren Nederlands (jeugd) kampioen geweest (800m en 1.500m) en Wereldkampioen bij de Masters (1.500m). Daarnaast is hij als bewegingswetenschapper al bijna 20 jaar professioneel actief binnen de sport- en hardloopwereld.

Alle artikelen van: Casper Dirks

Laat een reactie achter

Jouw e-mail wordt niet gepubliceerd.