Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Hardloopster spierversterkende oefeningen

Doe spierversterkende oefeningen

1024 683 Casper Dirks

Als hardloper is het belangrijk om naast je looptraining ook spierversterkende oefeningen te doen. Vooral als je net begint met hardlopen is het handig om je je been- en rompspieren voldoende en extra te versterken. Op deze manier raak je minder snel geblesseerd. Tevens is het een leuke variatie op de looptrainingen die je al doet.

Train zowel je kuit-, bovenbeen-, romp- als enkelspieren

Je kunt regelmatig zelf spierversterkende oefeningen doen of meedoen aan een fitnesstraining waarin de spieren aan bod komen. Waar het om gaat is dat je de belasting van het hardlopen kunt opvangen. Train daarom zowel je kuit-, bovenbeen-, romp- als enkelspieren.

-Train je je kuitspieren? Dan verklein je het risico op enkelblessures.

-Train je je bovenbeen- en enkelspieren? Dan zorg je voor een goede stabiliteit rond je gewrichten. Daarbij houd je zonder problemen je looptrainingen vol.

Echter vergeet ook niet je rompspieren; daarmee zorg je dat je tijdens het lopen voldoende stabiliteit hebt en in staat bent om een goede loophouding en – techniek te handhaven.

Zelf ook

In het verleden was ik als baanatleet 1 a 2 keer per week in het krachthonk te vinden. Dit combineerde ik met meer loopspecifieke krachtoefeningen. Daarbij kwam het hele lichaam aanbod. Tussen door deed ik dan nog wat buik- en rugspieroefeningen. Bijvoorbeeld voor de TV is dit makkelijk uit te voeren en sla je twee vliegen in 1 klap. Tegenwoordig ga ik 1 tot 2 keer in de week naar de sportschool, ook nu focus ik op kuit-, bovenbeen-, enkel- en rompspieren.

Filmpjes

Via deze link kom je bij de belangrijkste oefeningen die je als hardloper kan doen om sterker te worden. De filmpjes zijn een erg handig hulpmiddel om te zien hoe en welke oefeningen je kan uitvoeren.

Deel dit artikel:
Auteur

Casper Dirks

Casper loopt al meer dan 30 jaar hard en is in het verleden diverse keren Nederlands (jeugd) kampioen geweest (800m en 1.500m) en Wereldkampioen bij de Masters (1.500m). Daarnaast is hij als bewegingswetenschapper al bijna 20 jaar professioneel actief binnen de sport- en hardloopwereld.

Alle artikelen van: Casper Dirks

Laat een reactie achter

Jouw e-mail wordt niet gepubliceerd.