Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Hardloper massage aan been

Effect van massage

848 565 Stijn Boek
Wel of geen massage

Is een massage nou goed of niet? Wat we weten is dat een massage na een inspanning vermindering geeft van de ontstekingsreacties in de spieren en het bevordert de aanmaak van mitochondriën (energie centrales). De vermindering van de ontstekingsreactie in de spieren is het gevolg van het ‘triggeren’ van de biochemische sensoren in de spieren, welke een ontstekingsverminderend signaal naar de spieren zenden (1). Verder zijn de mitochondriën de energiecentrales in de cellen. Zij zorgen ervoor dat er energie opgewekt kan worden voor allerlei processen in ons lichaam, waaronder herstelprocessen. Door massage stimuleer je de aanmaak van mitochondriën, waardoor er meer energie opgewekt kan worden en hierdoor neemt de energietoevoer naar de cellen toe en voel je je fitter.

Geen versneld herstel

Verder geeft een massage een verbeterd ervaren herstel en algemeen welbevinden. Echter uit de literatuur blijkt dat een massage geen verbetering van de doorbloeding in de spieren geeft en ook geen versneld herstel.

Toch zinvol!

Echter massage kan atleten wel helpen bij hun herstel na inspanning, ondanks dat de gevonden effecten over het algemeen klein zijn. Vooral voor korte termijn herstel na intensieve inspanning kunnen de positieve effecten echter wel relevant zijn. Het gaat dan om het effect bijvoorbeeld tussen 2 intervallen in <10min, wat mogelijk te verklaren is door de vermindering van de ontstekingsreacties in de spieren en bevordering van de aanmaak van mitochondrien.

Als de tijd langer duurt voor een volgende training dan maakt het niet uit.

Herstel na inspanning

Is “herstel na inspanning” het doel, dan kun je het beste kiezen voor een kortdurende massage van vijf tot tien minuten per spiergroep. Een massage met relatief lichte intensiteit heeft dan de voorkeur. Als je tandenknarsend van de pijn op de massagetafel ligt zul je van die behandeling hoogstwaarschijnlijk niet sneller herstellen.

Forse spierschade

Is er sprake van forse lokale spierschade, bijvoorbeeld na een marathon, dan is het niet ondenkbaar dat een intensieve massage (met als gevolg lokale druk en rek in de spier) het herstel juist vertraagt. Als je al in die dagen gemasseerd wil worden, kies dan voor een massage met lichte intensiteit.

Bronnen:

(1) Justin D. Vrane er al. Massage Therapy Attenuates Inflammatory Signaling After Exercise-Induced Muscle Damage.
Sciencefiction Translational Medicine, 01 feb 2012.

Recovery for Performance in Sport, Human Kinetics, 2013. Poppendieck W, Wegmann M, Ferrauti A, Kellmann M, Pfeiffer M, Meyer T (2016)

Massage and Performance Recovery: A Meta-Analytical Review. Sports Med. Epub ahead of print, DOI 10.1007/s40279-015-0420-x

Deel dit artikel:
Auteur

Stijn Boek

Als voormalig middellange afstandsatleet is Stijn meervoudig Nederlands kampioen geweest bij de junioren en later was hij ook Nederlandse top bij de senioren. Daarnaast is Stijn als fysio/manueel therapeut al 18 jaar werkzaam in de (top)sport vanuit zijn eigen praktijk Palestra Fysiotherapie en is hij als therapeut verbonden aan de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) en Atletiekunie.

Alle artikelen van: Stijn Boek
3 reacties
  • Johan Neve
    BEANTWOORD

    Bevordering van de aanmaak van mitochondriën ? Ik kan in de literatuur niet vinden dat massage de aanmaak van mitochondriën bevordert. ik meen dat dat vooral geschied op basis van signaleringseiwitten die reageren op de gedane inspanning .
    Dus dat zou ik niet aan massage toeschrijven,
    het positieve effect van massage is vooral psychologisch en niet zozeer fysiologisch, uiteraard kan dat ook een gewenst effect zijn, maar een massage om lactaat tussen de wedstrijden door te verwijderen is dus niet effectief, daarvoor kun je beter actief herstellen, lekker lopen op 75% van je lactaatdrempel geeft een goed resultaat.
    http://www.sportstherapyuk.com/images/docs/journal1-801.pdf

    • Johan Neve
      BEANTWOORD

      Nadere beschouwing legt toch mijn bias ten opzichte van massage bloot, er is wel een onderzoek gedaan waarbij is aangetoond dat massage de ontstekingsreactie verminderd en een aanzet geeft tot aanmaak van mitochondriën. er is dus wel een fysiologisch effect, ik was te snel met mijn oordeel.
      Massage therapy attenuates inflammatory signaling after exercise-induced muscle damage. Sci Transl Med 4: 119ra113
      De metingen zijn gedaan 10 minuten en 2,5 uur na massage en inspanning Het zou interessant zijn om te weten hoe de verhoudingen van de ontstekingsreacties na 24 uur zijn. en of er uiteindelijk meer mitochondriën aangemaakt werden in het gemasseerde been t.o.v. het niet gemasseerde been.
      het psychologisch effect blijft een grote factor, dus als je je er goed bij voelt zal het zeker het herstel bevorderen, hetgeen op een toernooi of bij meerdere wedstrijden kort na elkaar zeker een gewenst effect kan hebben. Als adaptatie op de voorgrond staat is het beter om de ontstekingsreacties niet van buitenaf te beïnvloeden want die heb je nodig om de adaptatie in gang te zetten.
      Zo is het nog altijd zoeken naar het beste herstel en de beste adaptatie aan de trainingsprikkel. Boeiende materie waarin we nog veel kunnen ontdekken .
      Ik zal jullie kritisch blijven volgen maar ben zeer te spreken over de samenstelling van dit expertteam.

Laat een reactie achter

Jouw e-mail wordt niet gepubliceerd.