Wel of geen massage
Is een massage nou goed of niet? Wat we weten is dat een massage na een inspanning vermindering geeft van de ontstekingsreacties in de spieren en het bevordert de aanmaak van mitochondriën (energie centrales). De vermindering van de ontstekingsreactie in de spieren is het gevolg van het ‘triggeren’ van de biochemische sensoren in de spieren, welke een ontstekingsverminderend signaal naar de spieren zenden (1). Verder zijn de mitochondriën de energiecentrales in de cellen. Zij zorgen ervoor dat er energie opgewekt kan worden voor allerlei processen in ons lichaam, waaronder herstelprocessen. Door massage stimuleer je de aanmaak van mitochondriën, waardoor er meer energie opgewekt kan worden en hierdoor neemt de energietoevoer naar de cellen toe en voel je je fitter.
Geen versneld herstel
Verder geeft een massage een verbeterd ervaren herstel en algemeen welbevinden. Echter uit de literatuur blijkt dat een massage geen verbetering van de doorbloeding in de spieren geeft en ook geen versneld herstel.
Toch zinvol!
Echter massage kan atleten wel helpen bij hun herstel na inspanning, ondanks dat de gevonden effecten over het algemeen klein zijn. Vooral voor korte termijn herstel na intensieve inspanning kunnen de positieve effecten echter wel relevant zijn. Het gaat dan om het effect bijvoorbeeld tussen 2 intervallen in <10min, wat mogelijk te verklaren is door de vermindering van de ontstekingsreacties in de spieren en bevordering van de aanmaak van mitochondrien.
Als de tijd langer duurt voor een volgende training dan maakt het niet uit.
Herstel na inspanning
Is “herstel na inspanning” het doel, dan kun je het beste kiezen voor een kortdurende massage van vijf tot tien minuten per spiergroep. Een massage met relatief lichte intensiteit heeft dan de voorkeur. Als je tandenknarsend van de pijn op de massagetafel ligt zul je van die behandeling hoogstwaarschijnlijk niet sneller herstellen.
Forse spierschade
Is er sprake van forse lokale spierschade, bijvoorbeeld na een marathon, dan is het niet ondenkbaar dat een intensieve massage (met als gevolg lokale druk en rek in de spier) het herstel juist vertraagt. Als je al in die dagen gemasseerd wil worden, kies dan voor een massage met lichte intensiteit.
Bronnen:
(1) Justin D. Vrane er al. Massage Therapy Attenuates Inflammatory Signaling After Exercise-Induced Muscle Damage.
Sciencefiction Translational Medicine, 01 feb 2012.
Recovery for Performance in Sport, Human Kinetics, 2013. Poppendieck W, Wegmann M, Ferrauti A, Kellmann M, Pfeiffer M, Meyer T (2016)
Massage and Performance Recovery: A Meta-Analytical Review. Sports Med. Epub ahead of print, DOI 10.1007/s40279-015-0420-x
Johan Neve
Bevordering van de aanmaak van mitochondriën ? Ik kan in de literatuur niet vinden dat massage de aanmaak van mitochondriën bevordert. ik meen dat dat vooral geschied op basis van signaleringseiwitten die reageren op de gedane inspanning .
Dus dat zou ik niet aan massage toeschrijven,
het positieve effect van massage is vooral psychologisch en niet zozeer fysiologisch, uiteraard kan dat ook een gewenst effect zijn, maar een massage om lactaat tussen de wedstrijden door te verwijderen is dus niet effectief, daarvoor kun je beter actief herstellen, lekker lopen op 75% van je lactaatdrempel geeft een goed resultaat.
http://www.sportstherapyuk.com/images/docs/journal1-801.pdf