Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Skipping

Doe loopscholing, dit is belangrijk en leuk!

600 422 Casper Dirks

Om je looptechniek te ondersteunen is het goed om zogenaamde loopscholing te doen. Tevens is het een leuke en gevarieerde aanvulling op je hardlooptraining. Aan de hand van specifieke loopoefeningen, waarbij je (een onderdeel) van de loopbeweging overdreven uitvoert, leg je het accent op een onderdeel van de beweging welke je wilt oefenen. Door dit vele keren te herhalen komt het terug in je ‘gewone’ lopen. Alle verschillende accenten die je hebt gelegd komen dan als het ware bij elkaar en zal je techniek optimaliseren. Hieronder staan DE drie basis loopscholingsoefeningen voor de hardloper.

Trippeling (3x15m)

Bij het trippelen is je looptempo heel rustig, je maakt kleine stapjes waarbij je je voeten haast niet optilt. Wel wikkel je je voeten extreem goed af.

Skipping (3x15m)

In een rustige looppas hef je regelmatig je linker en rechterknie op tot in een hoek van 90 graden (rechte hoek). In het begin mag de hoek iets groter zijn. Je voert de oefening vooral uit op je voorvoeten en je houdt je lichaam rechtop (let op: ga dus niet te veel naar achteren hangen). Na een paar keer voer je de oefening in 1 beweging uit, van het begin tot het eind hef je om en om je linker- en rechterknie tot 90 graden. In totaal over een lengte van ongeveer 15 meter. Doe dit niet te gehaast in voorwaartse snelheid, maar je mag de frequentie wel opvoeren.

Hakken-bil (3x15m)

Deze oefening doe je in een rustige looppas, waarbij de hak van je schoen steeds je bil raakt. Hou je bovenlichaam rechtop. Je kan variëren met je armen: actief meebewegen, gestrekt voor je houden en/of gestrekt omhoog; wissel dit af.

Versnellingen (tot maximaal 100m, maar begin met 50m!)

Doe ter afsluiting van de losmakende oefeningen 3 versnellingsloopjes, waarbij je heel rustig begint en eindigt tot op 80% van je maximale snelheid. Je kunt variëren door elk loopje te beginnen met een van de bovenstaande 3 oefeningen (trippeling, skipping, hakken-bil), om vervolgens langzaam over te gaan in hardlopen.

Doe minimaal 1 keer per week loopscholing voor dat je start met het hoofdprogramma.

Deel dit artikel:
Auteur

Casper Dirks

Casper loopt al meer dan 30 jaar hard en is in het verleden diverse keren Nederlands (jeugd) kampioen geweest (800m en 1.500m) en Wereldkampioen bij de Masters (1.500m). Daarnaast is hij als bewegingswetenschapper al bijna 20 jaar professioneel actief binnen de sport- en hardloopwereld.

Alle artikelen van: Casper Dirks

Laat een reactie achter

Jouw e-mail wordt niet gepubliceerd.