Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Skipping

Loopscholing voor betere looptechniek

600 422 Casper Dirks
Verbeteren

Iedereen loopt op zijn eigen manier en in zijn eigen stijl, toch valt er altijd iets te verbeteren. Doe daarom zogenaamde loopscholing voor een betere looptechniek. Aan de hand van loopoefeningen, waarbij je (een onderdeel) van de loopbeweging overdreven uitvoert, leg je het accent op dit specifieke onderdeel van de beweging. Door dit vele keren te herhalen komt het terug in je ‘gewone’ lopen. Uiteindelijk komen alle verschillende accenten die je hebt gelegd samen en dit zal je techniek optimaliseren. Hieronder staan DE drie basis loopscholingsoefeningen voor de hardloper en welke ik eigenlijk altijd doe voordat ik start met een tempotraining.

Trippeling

Bij trippeling is je looptempo heel rustig, je maakt kleine stapjes waarbij je zo veel mogelijk op je voorvoet loopt. Je brengt je hak actief naar de grond, maar raakt deze net niet en je schuift als het ware naar voren in een omgekeerde moonwalk. Hierbij wikkel je je voeten extreem goed af.

Skipping

In een rustige looppas hef je regelmatig je linker en rechterknie op tot in een hoek van 90 graden (rechte hoek). In het begin mag de hoek iets groter zijn. Je voert de oefening uit op je voorvoeten en je houdt je lichaam rechtop (let op: ga dus niet te veel naar achteren hangen of te veel ‘zitten’ (zie foto)). Na een paar keer voer je de oefening in 1 beweging uit. Van het begin tot het eind hef je dan om en om je linker- en rechterknie tot 90 graden. Doe dit niet te gehaast in voorwaartse snelheid, maar je mag de frequentie wel opvoeren. Probeer je tenen omhoog te houden. Hierdoor kaats je als het ware omhoog.

Hakken-bil

Deze oefening doe je in een rustige looppas, waarbij de hak van je schoen steeds je bil raakt. Hou je bovenlichaam rechtop en hou je knieën recht onder je. Ook deze oefening voer je op je voorvoet uit.

Algemeen

Voor alle oefeningen geldt dat je kan variëren met je armen: actief meebewegen, gestrekt voor je houden en/of gestrekt omhoog; wissel dit af.

Voer alle oefeningen uit over een afstand van ongeveer 15 meter en herhaal dit 3 keer.

Versnellingen

Doe ter afsluiting van de loopscholingsoefeningen 3 versnellingsloopjes. Waarbij je heel rustig begint en eindigt tot op 80% van je maximale snelheid. Je kunt variëren door elk loopje te beginnen met een van de bovenstaande 3 oefeningen (trippeling, skipping, hakken-bil) en vervolgens langzaam over gaan in hardlopen. Doe de versnellingen over een afstand van 50 tot 100 meter.

Doe minimaal 1 keer per week loopscholing als afsluiting van je warming-up en voordat je start met het hoofdprogramma van je training. Je zal zien dat je techniek verbetert.

Kijk hier voor een filmpje van VeiligheidNL met de basisoefeningen:

Succes!

Deel dit artikel:
Auteur

Casper Dirks

Casper loopt al meer dan 30 jaar hard en is in het verleden diverse keren Nederlands (jeugd) kampioen geweest (800m en 1.500m) en Wereldkampioen bij de Masters (1.500m). Daarnaast is hij als bewegingswetenschapper al bijna 20 jaar professioneel actief binnen de sport- en hardloopwereld.

Alle artikelen van: Casper Dirks

Laat een reactie achter

Jouw e-mail wordt niet gepubliceerd.