Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Hersteltraining

480 360 Rob Veer
Herstel en adaptatie

Herstel en adaptatie werden jarenlang gezien als twee namen voor hetzelfde verschijnsel. Maar daar is men de laatste jaren toch anders tegenaan gaan kijken. Adaptatie en herstel trekken meestal gelijk op. maar gaan niet altijd hand in hand door het leven. Zo is het denkbaar dat je in een situatie terechtkomt waarin je herstel een negatieve invloed heeft op de adaptatie. Anders gezegd: je rust wel uit maar wordt niet beter.

Twee voorbeelden

1) Met een ijsbad na de training of wedstrijd kun je het herstelproces versnellen, je raakte daarmee eerder uit de vermoeidheid. Later werd duidelijk dat er een prijskaartje aan dat snellere herstel hing: het ging ten koste van de adaptatie. Het rendement van je training is dus met ijsbad minder dan zonder.
2) Het is bekend dat je met nuchter trainen verbranding van vetten kunt verbeteren, wat een gewenste adaptatie van je lichaam is. Het prijskaartje van zo’n ‘nuchtere training’ is dat het meer hersteltijd vergt dan eenzelfde training met voldoende koolhydraten.

Bij de ijsbaden gaat herstel boven adaptatie, bij ‘nuchter trainen’ gaat de adaptatie boven het herstel.

Wil je nog veel meer weten over herstel? Kom naar onze kennissessie over hardlopen en herstel op donerdag 27 juni in Hilversum.

Deel dit artikel:
Auteur

Rob Veer

Op 16-jarige leeftijd gaf Rob zijn eerste training en sindsdien heeft hij de smaak van trainen en coachen te pakken. In 2002 besloot hij om van het begeleiden van hardlopers en triatleten zijn beroep te maken. De laatste jaren combineer hij het met freelance werk voor onder andere het hardloopmagazine ‘Runner’s World’ en de Atletiekunie.

Alle artikelen van: Rob Veer

Laat een reactie achter

Jouw e-mail wordt niet gepubliceerd.