Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Voeding als herstel voor hardlopers

Voeding als herstel

847 565 Gunilla Boomsma

Direct na het sporten begint het lijf meteen met herstellen. Hoe het herstelproces eruit ziet hangt af van de inspanning die je gedaan hebt, op welke intensiteit je hebt gelopen en de duur van de inspanning. Voeding speelt een cruciale rol bij herstel want zonder voeding krijgen we geen energie binnen, en zonder energie is er dus geen herstel!

Na het sporten

Na het sporten is “herstelvoeding” dus belangrijk. Direct na een training is het van belang om het verloren vocht aan te vullen. Daarnaast moeten ook de koolhydraatvoorraden in de spieren weer aangevuld worden en dragen eiwitten bij om de opgelopen spierschade te herstellen of om extra spiermassa op te bouwen. Het is belangrijk dat de koolhydraten en eiwitten 1-2 uur na de inspanning worden ingenomen, zodat het herstelproces optimaal verloopt. Het advies voor eiwitten is tussen de 20-25 g te gebruiken kort na de inspanning in vloeibare of vaste vorm.

Actief herstel

Actief herstel, bijvoorbeeld rustig uitlopen of uitfietsen stimuleert de afvoer van afvalstoffen en draagt zo ook bij aan herstel. Daarnaast is echte rust net zo belangrijk als de training zelf. Het lichaam moet dus de kans krijgen om sportinspanningen te verwerken.

Bewust bezig

Door bewust bezig te zijn met de juiste voeding na een inspanning kan je het herstel aanzienlijk bevorderen. Het is belangrijk om te beseffen dat het hier gaat om algemene adviezen en niet een om geïndividualiseerd advies voor een bepaalde sporter. Het is daarom ook verstandig om, samen met bijvoorbeeld een sportdiëtist, te kijken wat jouw optimale voedingspatroon is om goed en zo snel mogelijk te herstellen.

Kijk hier voor meer tips om bewust bezig te zijn met de juiste voeding als herstel .

Of kom naar onze kennissessie over hardlopen en herstel op donerdag 27 juni in Hilversum.

Deel dit artikel:
Auteur

Gunilla Boomsma

Gunilla heeft een actief sportverleden als baanatlete en als selectielid van het Nederlands Team langlaufen. Gunilla is diëtist met als specialisatie sportdiëtetiek, en is inmiddels meer dan 10 jaar actief als zelfstandig sportdiëtist in Haarlem.

Alle artikelen van: Gunilla Boomsma

Laat een reactie achter

Jouw e-mail wordt niet gepubliceerd.