Voeding en vet% (verlagen)
Als je BMI te hoog is (>25) en het lichaam bestaat uit een teveel aan vetmassa dan spreken we van overgewicht. Het advies is dan afvallen! Via onze BMI-meter kan je zelf je BMI bepalen (rechterkant van deze pagina). Gewicht verliezen en dan het liefst vetmassa verliezen, dat willen wij bijna allemaal. Het is een onderwerp waar heel veel mensen mee bezig zijn. Er zijn diverse redenen voor actieve mensen om hun vetmassa te laten dalen om zo tot een betere lichaamssamenstelling te komen. Daarnaast zal het verminderen van lichaamsvet een gunstig effect hebben op de sportprestatie. Maar hoe pak je dit aan?
Geen snelle oplossing
Er is geen snelle oplossing. Je zal vooral op je voeding moeten gaan letten. De blogs en sociale media zorgen vaak voor verwarring, wat is nu de beste manier?
Het doel van de meeste (zo niet alle) voedingsadviezen is om te zorgen voor een negatieve energiebalans. Dus meer energie verbruiken dan je lichaam binnen krijgt. Er zijn veel manieren om voor een negatieve energiebalans te zorgen. Vaak zijn het diëten die hele groepen voedingsmiddelen (vooral koolhydraten en zuivelproducten) weglaten/verbieden. Deze aanpak kan resulteren in snel gewichtsverlies op korte termijn, maar het verloren gewicht zit er vaak snel weer aan. Vaak gaat het hier over vochtverlies en geen vetmassa-verlies. Diëten die hele groepen voedingsmiddelen weglaten of bijvoorbeeld crash diëten (grote calorie restrictie) hebben vaak ook een negatief effect op de prestatie en het herstel na een training of wedstrijd. Verder kunnen ze het immuunsysteem aantasten en is de kans op het krijgen van blessures verhoogd.
Tips voor het verminderen van lichaamsvet
Er zijn meerdere manieren om het lichaamsgewicht te verlagen en de lichaamssamenstelling te verbeteren. Een (sport) diëtist kan je hier bij helpen. Die stelt een individueel voedingsplan samen afgestemd op je situatie en doelen.
Zelf vast aan de slag gaan? Kijk dan naar onderstaande algemene tips:
• Kijk uit voor hypes en trends. Vermijd “rage” diëten of diëten die de hele voedingsgroepen elimineren. Bedenk: succesvol gewichtsverlies (en onderhoud) kost tijd!
• Vergroot het volume van je maaltijd met laag calorische voedingsmiddelen (bijv. rauwkost/salade, bessen, soep).
• Gebruik voldoende (magere) eiwitten bij de maaltijden en tussenmaaltijden. Ze zorgen voor een goede verzadiging en verminderen spiermassaverlies.
• Gebruik dranken zonder calorieën als water/thee/koffie.
• Beperk energierijk voedsel (zoals: frisdrank, chocolade, zoete/zoute vette snacks, desserts, alcohol, etc)
• Eet regelmatig en stel geen maaltijden uit. Vermijd eten uit verveling!
• Zorg voor voldoende brandstof en een goed herstel rondom de trainingen voor een optimaal trainingseffect.
• Wees geduldig! Het resultaat is er niet binnen een dag! Ververbranding is een langzaam proces dus neem er de tijd voor!
Te lage BMI
Bij hardlopen en door veel en langdurig te trainen komt het regelmatig voor dat het gewicht sterk daalt en de BMI te laag is. We spreken van ondergewicht en een te lage BMI als deze onder de 18.5 valt. Lekker handig om snel en hard te lopen zal je denken, maar een extreem laag lichaamsgewicht kan wél consequenties hebben voor je gezondheid in het algemeen, zoals een verminderde weerstand, het uitblijven van de menstruatie en een verhoogd risico op osteoporose.
Lage BMI
Heb je bijvoorbeeld een BMI tussen de 18 en de 20, maar ben je verder medisch en psychisch perfect in orde, dan is er wellicht geen probleem maar ben je – meestal door genetische aanleg – gewoon tenger van aard. Het is daarom van belang om goed na te vragen of het gewicht altijd laag is geweest of dat men in de afgelopen weken, maanden veel gewicht is verloren en daardoor een te lage BMI heeft. Vooral omwille van de gezondheidsrisico’s op langere termijn is het bij een BMI onder de 18,5 belangrijk iets aan dat ondergewicht te gaan doen. Een bezoek aan de (sport)diëtist of andere specialist is dan aan te bevelen. Kijk op de persoonlijke pagina van Gunilla voor het aanvragen van persoonlijk advies.
Laat een reactie achter