Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Hardlopen en gezondheid

BMI: interpretatie van gezondheidsrisico’s

1024 642 Gunilla Boomsma
Korte omschrijving van BMI en interpretatie van gezondheidsrisico’s

Ter interpretatie van gezondheidsrisico’s legt Gunilla uit hoe je BMI scores moeten duiden en wat je kan doen wanneer deze afwijkt van de ‘normale’ score. We maken daarom hieronder een indeling in ondergewicht, normaal gewicht, overgewicht, ernstig overgewicht en extreme obesitas.

BMI <18.5

Ondergewicht kan een risico zijn voor de gezondheid, dit kan bijvoorbeeld komen doordat je in korte tijd veel gewicht verliest zonder dat je weet waarom. Blijf stabiel en val zeker niet af!

BMI 20-25

Je zit goed! En zorg er daarom voor dat je in deze categorie “gezond gewicht” blijft!

BMI 25-30

Je hebt overgewicht. Ga daarom afvallen en door meer te gaan bewegen en gezond te eten! Door gezond te eten en meer de bewegen verlaag je ook het risico op hart& vaatziekten en diabetes.
Doen: afspraak maken met een (sport)dietist voor een enegiebeperkt dieet !

BMI 30-40

Ernstig overgewicht (obesitas). Je ben veel te zwaar. Noodzakelijk om 5%-10% af te vallen-Elke kilo minder telt! Hoog risico op het krijgen van hart& vaatziekten, diabetes en gewrichtsklachten. Door een beter eetpatroon en meer beweging verlaag je het risico. Vraag de huisarts of diëtist om advies!
Doen: afspraak maken met een (sport)dietist voor een enegiebeperkt dieet !

BMI > 40

Extreme obesitas. Je bent veel te zwaar en moet dringend afvallen. Zorg voor minimaal 10% gewichtsverlies. De risico’s op het krijgen van hart& vaatziekten, diabetes, onvruchtbaarheid (bij vrouwen) en gewrichtsklachten zijn gevaarlijk groot. Vraag de huisarts of diëtist om advies!
Doen: afspraak maken met een (sport)dietist voor een enegiebeperkt dieet !

ALGEMEEN: Check 4 x per jaar hoe je er voor staat met je BMI, wanneer je bijvoorbeeld intensief traint kan je BMI dus te laag worden. Kijk hier voor voedingstips van Gunilla.
Deel dit artikel:
Auteur

Gunilla Boomsma

Gunilla heeft een actief sportverleden als baanatlete en als selectielid van het Nederlands Team langlaufen. Gunilla is diëtist met als specialisatie sportdiëtetiek, en is inmiddels meer dan 10 jaar actief als zelfstandig sportdiëtist in Haarlem.

Alle artikelen van: Gunilla Boomsma

Laat een reactie achter

Jouw e-mail wordt niet gepubliceerd.